אופציות

הכול על מסחר האופציות בבורסה

האופציות שייכות לסוג ניירות ערך סחירים הנקראים "נגזרים"

 

האופציות הן סוג של ניירות ערך סחירים הנקראים "נגזרים" או בעברית "סוחרים". ניירות ערך סחירים הם כלי פיננסיים שנוצרים מנייר ערך יסודי ומתפתחים לפיו. הערך של הנגזר מקשר בין הנייר הערך הסוחר ובין נייר ערך הבסיס כגון מניית חברה, מדד פיננסי, או עמידות של ניירות ערך אחרים.

האופציות הן אחד מסוגי הנגזרים הנפוצים ביותר. אופציות נוצרות כדי להגן מפני סיכון פיננסי או למטרות התחזות על תנודות מחירים. הנייר ערך הבסיסי שמושך עליו האופציה נקרא "נייר ערך יסודי" (underlying asset),  והוא יכול להיות כמותי (לדוגמה: מניית חברה) או אינדקס (לדוגמה: NASDAQ), ובזכותו ניתן לקנות או למכור את הנייר במחיר קבוע בתאריך מראש או בזמן הפקדת האופציה.

למעשה, ישנם שני סוגים עיקריים של אופציות:

  1. אופציות קול: או "קול קנייה" (call options) - הן מאפשרות לבעלים לקנות את הנייר ערך היסודי במחיר מסוים בעתיד.
  2. אופציות פוט: או "פוט מכירה" (put options) - הן מאפשרות לבעלים למכור את הנייר ערך היסודי במחיר מסוים בעתיד.
    המחיר שנקבע מראש של האופציה נקרא "מחיר מט" (strike price), והתקופה שבה ניתן לממש את האופציה נקראת "תאריך תפוגה" (expiration date).

 

סוגי האופציות

סוגי האופציות מבוססים על שני מאפיינים עיקריים: האם ניתן לממש את האופציה בכל רגע נתון (אופציות אירופיות) או אם ניתן לממש אותה בכל זמן עד לתאריך תפוגה (אופציות אמריקאיות), והאם האופציה נכתבה לסקירה בכתב או נכתבה בפועל.

  1. אופציות אירופיות (European Options): אופציות אירופיות הן אופציות שאפשר לממש אותן רק בתאריך התפוגה (תאריך סיום האפשרות) ולא לפני כן. במילים אחרות, אם יש לך אופציה אירופית קול לקנות מניה X במחיר Y עד תאריך תפוגה Z, אתה תוכל לממש את האופציה ולקנות את המניה במחיר Y רק בתאריך Z, אם ברצונך לעשות זאת. כמובן שאתה לא חייב לממש את האופציה.
  2. אופציות אמריקאיות (American Options): אופציות אמריקאיות הן אופציות שאפשר לממש אותן בכל רגע במהלך תקופת התוקף ועד לתאריך תפוגה. זאת אומרת שאם יש לך אופציה אמריקאית קול לקנות מניה X במחיר Y עד תאריך תפוגה Z, אתה תוכל לממש את האופציה ולקנות את המניה במחיר Y בכל זמן שתרצה עד לתאריך Z.
  3. אופציות קרדיט (Credit Options) ואופציות דביט (Debit Options): האפשרות יכולה להיות מאוזנת מראש כך שהיא לא תעלה כלום (אופציות קרדיט) או שתחייב בתשלום עבור רכישתה (אופציות דביט). אופציות קרדיט הן אופציות שבהן המשתמש מרוויח פרמיום כאשר הן נרכשות ויכול להפסיד כסף במידה והן נמכרות. מנגד, אופציות דביט הן אופציות שבהן המשתמש משלם פרמיום כאשר הן נרכשות ויכול להרוויח כסף אם הן נמכרות.

אלו הם כמה מהסוגים הנפוצים של אופציות. כל סוג נוסף יכול לכלול ערכים נוספים ומאפיינים כגון מסגרת תאריכי התוקף, סוג הנגזר הבסיסי, המטבע בו נכתב האופציה (אם מדובר באופציות מחול), ועוד.

 

סוגי אופציות לפי נכס בסיס

לפי הנכס הבסיסי או סוחר (underlying asset) שעליו מבוססת האופציה, ישנם מספר סוגים של אופציות. הנה כמה דוגמאות לסוגי אופציות לפי הנכס הבסיסי:

  1. אופציות על מניות (Stock Options): אלו הן האופציות הנפוצות ביותר, והן מבוססות על מניות של חברות ציבוריות. אופציות על מניות מאפשרות לסוחר לקנות או למכור את המניה במחיר קבוע בעתיד.
  2. אופציות על אינדקסים (Index Options): אופציות על אינדקסים מבוססות על תנודות ערכו של אינדקס בקרב קבוצת מניות ספציפית. לדוגמה, אופציות על ה- S&P 500 מבוססות על אינדקס ה-S&P 500 של החברות הגדולות ביותר בבורסת ניו יורק.
  3. אופציות על חוזים עתידיים (Futures Options): אלו הן אופציות שמבוססות על חוזי עתידיים (futures contracts).  הן מאפשרות לסוחר לקנות או למכור את החוזה עתידי במחיר קבוע בעתיד.
  4. אופציות על שוק הסחורות (Commodity Options): אלו הן אופציות שמבוססות על תעופה או כלי סחיר נוסף, כמו כגון זהב, נפט, ארבע תירות דפוס (wheat, corn, soybeans, cotton), אור הגז ועוד.. הערך הבסיסי באופציות סחורות יכול להיות כמותי (כמו מספר טון של נפט) או כספי (כמו מחיר הזהב לאונקיה)
  5. אופציות במטבע חוץ"Foreign Currency Options" : אופציות המבוססים על ערך מטבע חוץ כנכס בסיסי

כל אחד מהסוגים האלו יכול להיות אופציה אירופית או אופציה אמריקאית, ואופציה קול או אופציה פוט. איך שהיא, כל סוג של אופציה מיועד לתנאים ולהתאמות מסוימות על מנת לספק גמישות פיננסית ולהגן מפני סיכונים פוטנציאליים בשוק הפיננסי.

 

אופציית בתוך הכסף ITM

בתוך הכסף ITM הוא מתייחס למצב בו מחיר הנייר ערך הבסיסי בתוך אופציה (נכס הבסיס) נמצא מעל למחיר התרומה (strike price) של האופציה, במקרה של אופציה קול (call option), או מתחת למחיר התרומה, במקרה של אופציה פוט (put option).

המקרה בו מחיר הנייר ערך הבסיסי שווה למחיר התרומה מוכנה בכתוב "בתוך הכסף" (In The Money - ITM).  כאשר האופציה בתוך הכסף ITM, זה אומר שאם הייתה ניתן לממש אותה באותו הרגע, היא היתה יוצאת לידי הממש של המשתמש והוא היה מרוויח ערך כספי מכך. לדוגמה:

  • אם נכס הבסיסי הוא מניה בשווי $50 ומחיר התרומה של אופציית קול (call option) הוא $40, ובזמן פעולת האופציה מחיר המניה הוא $55, אז האופציה נמצאת בתוך הכסף ITM כי מחיר המניה גבוה מהמחיר התרומה של האופציה ($55 > $40).
  • אם נכס הבסיסי הוא מניה בשווי $100 ומחיר התרומה של אופציית פוט (put option) הוא $110, ובזמן פעולת האופציה מחיר המניה הוא $90, אז האופציה גם נמצאת בתוך הכסף ITM כי מחיר המניה נמוך מהמחיר התרומה של האופציה ($90 < $110).

אופציות בתוך הכסף ITM נמצאות בעלייה בערך, והן נגזרות שמספקות לבעליהן את הזכות לממש אותן ולקנות או למכור את נכס הבסיסי במחיר טוב יותר ממחיר התרומה. במקרים כאלה, הגיינו המקובלת היא לממש את האופציה ולהשיג את הרווח הכספי.

 

אופציית  מחוץ לכסף OTM

אופציית מחוץ לכסף (Out of The Money - OTM) היא מצב בו מחיר הנייר ערך הבסיסי בתוך אופציה (נכס הבסיס) לא מתאים למחיר התרומה (strike price) של האופציה, במקרה של אופציה קול (call option), או אינו נמצא במצב של אופציה פוט (put option).

במצב של אופציית קול OTM, מחיר הנייר ערך הבסיסי נמוך ממחיר התרומה, ולכן אם הייתה ניתן לממש את האופציה עכשיו, היא הייתה ממתינה לממש ולקנות את נכס הבסיסי במחיר הנמוך מהשוק. במצב של אופציה פוט OTM, מחיר הנייר ערך הבסיסי גבוה ממחיר התרומה, ולכן אם הייתה ניתן לממש את האופציה עכשיו, היא הייתה ממתינה לממש ולמכור את נכס הבסיסי במחיר הגבוה מהשוק.

לדוגמה:

  • אם נכס הבסיסי הוא מניה בשווי $50 ומחיר התרומה של אופציית קול (call option) הוא $60, ובזמן פעולת האופציה מחיר המניה הוא $45, אז האופציה נמצאת מחוץ לכסף OTM כי מחיר המניה נמוך מהמחיר התרומה של האופציה ($45 < $60).
  • אם נכס הבסיסי הוא מניה בשווי $100 ומחיר התרומה של אופציית פוט (put option) הוא $90, ובזמן פעולת האופציה מחיר המניה הוא $110, אז האופציה נמצאת מחוץ לכסף OTM כי מחיר המניה גבוה מהמחיר התרומה של האופציה ($110 > $90).

אופציות מחוץ לכסף OTM מתכתבות בערך נמוך יותר ואין להן ערך כספי כרגע, ולכן סוחרים נוהגים לא לממש אותן והן פוגעות במועדי התפוגה שלהן.

 

אופציית  בכסף ATM

אופציית בכסף (At The Money - ATM) היא מצב בו מחיר הנייר ערך הבסיסי בתוך האופציה (נכס הבסיס) שווה קרוב למחיר התרומה (strike price) של האופציה, במקרה של אופציה קול (call option), או שנמצא במצב דומה במקרה של אופציה פוט (put option).

במצב של אופציה קול ATM, מחיר הנייר ערך הבסיסי דומה בערך למחיר התרומה, ולכן אם הייתה ניתן לממש את האופציה עכשיו, היא הייתה זוכה להשוות את הפער בין מחיר הנייר ערך למחיר התרומה, אך זה יכול להשתנות בעתיד. במצב של אופציה פוט ATM, גם היא מופקעת ערך דומה למחיר התרומה, וכמו במקרה הקודם, היא נמכרת ומקבלת פחות ממחיר הנייר ערך כספי מהשוק.

לדוגמה:

  • אם נכס הבסיסי הוא מניה בשווי $50 ומחיר התרומה של אופציית קול (call option) הוא $50, ובזמן פעולת האופציה מחיר המניה הוא $50.50, אז האופציה נמצאת בכסף ATM כי מחיר המניה דומה בערך למחיר התרומה של האופציה ($50.50 ≈ $50).
  • אם נכס הבסיסי הוא מניה בשווי $100 ומחיר התרומה של אופציית פוט (put option) הוא $100, ובזמן פעולת האופציה מחיר המניה הוא $99.75, אז האופציה גם נמצאת בכסף ATM כי מחיר המניה קרוב מאוד למחיר התרומה של האופציה ($99.75 ≈ $100).

אופציות בכסף ATM משתייכות למרכז גמישות פיננסית יותר ולרגע הזמן הזה, ולכן סוחרים מעוניינים לממש אותן בהתאם למצב השוק הנוכחי והצפוי בעתיד. הן נכונות לספוק לסוחר גמישות מירבית ואפשרות להשתתף בפוטנציאל התמרתי שלהן.

 

איך נקבע מחיר האופציה

מחיר האופציה, המכונה גם מחיר הנתרם (option premium), נקבע בתהליך של מסחר באופציות ונגזרים בשוק הפיננסי. המחיר מתקבע על ידי כוחות הביקוש והצעה בשוק, והוא משתנה באופן יומיומי ובהתאם לצרכים והאירועים הפיננסיים המשפיעים על הנכס הבסיסי של האופציה.

כאשר מוכר אופציה על נכס בסיס כלשהו, המחיר שהסוחר מבקש לקבל על מכירת האופציה מקורא "מחיר השאלה" (Ask Price). והמחיר שהסוחר מוכן לשלם על קניית האופציה מקורא "מחיר הצעה" (Bid Price). ההבדל בין מחיר השאלה לבין מחיר הצעה נקרא "הפרש הצעה-שאלה" (Bid-Ask Spread). אם ספר הזמנים של האופציה צפוי בתנודות קטנות, הפרש הצעה-שאלה יהיה צר יותר, ואם ספר הזמנים צפוי להתנודד רחבות יותר, הפרש הצעה-שאלה יהיה רחב יותר.

מספר גורמים משפיעים על מחיר האופציה:

  1. מחיר הנכס הבסיסי: כמובן שמחיר האופציה יקבע על פי מחיר הנכס הבסיסי שלה. אם מחיר הנכס עלה, זה יכול להפחית את ערך האופציה, בעוד שאם מחיר הנכס ירד, זה יכול להגביר את ערך האופציה.
  2. זמן נותר עד לתוקפו של האופציה: ככל שיש יותר זמן נותר עד שהאופציה מתבטלת, כך האופציה תהיה יקרה יותר.
  3. מחיר התרומה (strike price): אופציות שמחיר הנכס הבסיסי שלהן קרוב במחיר למחיר התרומה, כמו אופציות בכסף (ATM), עשויות להיות יקרות יותר מאשר אופציות שמחיר הנכס הבסיסי שלהן מרחק יחסית גדול ממחיר התרומה, כמו אופציות מחוץ לכסף (OTM).
  4. צפיות לתנודות במחיר הנכס: אם סוחרים מצפים לתנודות ושינויים במחיר הנכס הבסיסי, זה עשוי להגביר את ערך האופציה.
  5. רמות הסיכון: ככל שיש יותר סיכון בשוק הפיננסי, כך הסוחרים עשויים לצפות להשפעה גדולה יותר על מחיר האופציה.

מסחר באופציות משפיע על מחיריהן באופן דינמי, ובכל רגע נתון, ישנם מחירים שונים של אופציות לפי תנאי השוק והדיוק שלהן. סוחרים יכולים להשתמש במחירי אופציות כדי לקבוע את התנאים הטובים ביותר לעסקאות שלהם.

 

כותב האופציה ורוכש האופציה CALL לעומת PUT

כאשר אנחנו מדברים על מסחר באופציות, יש שניים משתתפים עיקריים: הכותב של האופציה (Option Writer) והרוכש של האופציה (Option Holder).

  1. הכותב של האופציה (Option Writer): הכותב של האופציה הוא הצד שמייצר ומוכר את האופציה לשוק. במילים אחרות, הוא מכין את האופציה ומציע אותה לרכישה לציבור. הכותב נקרא כך כי הוא "כותב" את החוזה ומסכים להיחייב לפעול לפי התנאים הכתובים באופציה במידה והמחיר יימצא במצב מסוים. הכותב מקבל תמורה (פרמיום) על האופציה ברגע שהוא כותב אותה, והפרמיום הזה הוא רווחו אם האופציה לא תימצא בתוך הכסף כאשר מגיע תוקפה.
  2. הרוכש של האופציה (Option Holder): הרוכש של האופציה הוא הצד שקונה את האופציה מהכותב. הוא ישלם פרמיום לכותב על האופציה, בתמורה לזכות לרכוש או למכור את נכס הבסיסי בהתאם לתנאי האופציה. הרוכש נחשב כ"רוכש כאשר הוא רוכש אופציה חדשה ונחשב כ"כותב" כאשר הוא מחייב את האופציה (לבצע פעולת ממש בהתאם לתנאי האופציה) או מבצע את זכותו לממש את האופציה (לקנות או למכור את נכס הבסיסי במחיר התרומה) אם האופציה תימצא בתוך הכסף בזמן התוקף.

אם הרוכש של האופציה קונה אופציה קול (call option), הוא ישולם פרמיום על זכותו לקנות את נכס הבסיסי במחיר מסוים. ואם הרוכש של האופציה קונה אופציה פוט (put option), הוא ישולם פרמיום על זכותו למכור את נכס הבסיסי במחיר מסוים.

הכותב והרוכש מתמקדים בפעולות אופציות שונות ובכך יכולים להשיג יתרונות פיננסיים מגוונים. הפרטים והתנאים הספציפיים של האופציה מצויינים במסמך החוזה שלה.

 

אופציית call דוגמא

אופציית קול (put option) בשוק המניות:

שם הנייר הערך הבסיסי: מניה ABC מחיר הנייר הערך הבסיסי: $50 למניה

דוגמה לאופציית קול (Call Option): סוג האופציה: אופציה קול מחיר התרומה (Strike Price): $55 למניה תאריך תפוגת האופציה (Expiration Date): 1 באוגוסט 2023 פרמיום (Option Premium): $3 למניה

כעת, נבחן את הדוגמה בנוסח כדי להבין אותה בצורה מדויקת:

  • אם קונים את האופציה קול (call option) על מניה ABC במחיר התרומה של $55 למניה, ובתאריך תפוגתה ב-1 באוגוסט 2023 מחיר המניה הוא גבוה יותר מ-$55, לפני תוקפה אז האופציה בתוך הכסף (In The Money - ITM). נניח שמחיר המניה בתאריך תפוגתה הוא $60.
    במקרה זה, הרוכש של האופציה יכול לממש את האופציה ולקנות את מניית ABC במחיר של $55 (מחיר התרומה). נוכל לקבוע את הרווח שלו:

רווח = מחיר המניה בתאריך תפוגתה - מחיר התרומה = $60 - $55 = $5 למניה

מכיוון שהוא רכש את האופציה ב-$3 למניה, הרווח הכולל שלו יהיה $5 - $3 = $2 למניה.

 

אופציית put דוגמא

אופציית פוט (put option) בשוק המניות:

שם הנייר הערך הבסיסי: מניה XYZ מחיר הנייר הערך הבסיסי: $70 למניה

דוגמה לאופציית פוט (Put Option): סוג האופציה: אופציה פוט מחיר התרומה (Strike Price): $65 למניה תאריך תפוגת האופציה (Expiration Date): 1 בספטמבר 2023 פרמיום (Option Premium): $4 למניה

כעת, נבחן את הדוגמה בנוסח כדי להבין אותה בצורה מדויקת:

  • אם קונים את האופציה פוט (put option) על מניה XYZ במחיר התרומה של $65 למניה, ובתאריך תפוגתה ב-1 בספטמבר 2023 מחיר המניה הוא נמוך יותר מ-$65 לפני תוקפה אז האופציה בתוך הכסף (In The Money - ITM). נניח שמחיר המניה בתאריך תפוגתה הוא $60.
    במקרה זה, הרוכש של האופציה יכול לממש את האופציה ולמכור את מניית XYZ במחיר של $65 (מחיר התרומה). נוכל לקבוע את הרווח שלו:

רווח = מחיר התרומה - מחיר המניה בתאריך תפוגתה = $65 - $60 = $5 למניה

מכיוון שהוא רכש את האופציה ב-$4 למניה, הרווח הכולל שלו יהיה $5 - $4 = $1 למניה.

 

מתי אופציות פוקעות

אופציות פוקעות (גם נקראות "נפק חוץ") בתאריך התפוגה שלהן. תאריך התפוגה הוא התאריך הסופי שבו האופציה נגמרת ולא תהיה בתוקף עוד. לאחר התפוגה, הזכויות שנכתבו באופציה מופקעות ואין אפשרות לממש אותן עוד.

כאשר אופציה נפקעת, יתרונותיה וזכויותיה כנראה מסתיימים. התוצאה תלויה במצב האופציה בתאריך התפוגה:

  1. אופציות בכסף (ATM) ובתוך הכסף (ITM): אם אופציה נפקעת ובתאריך התפוגה היא בתוך הכסף (המחיר הנוכחי של נכס הבסיסי קרוב למחיר התרומה), אז הכותב של האופציה עשוי להתעורר עם הפער בין מחיר הנכס למחיר התרומה ולקבל נכס הבסיסי במחיר התרומה (במידה והמוחים פועלים כך). כמובן, זה תלוי בהחלטה שלו לפעול.
  2. אופציות מחוץ לכסף (OTM): אם אופציה נפקעת ובתוקפה היא מחוץ לכסף (המחיר הנוכחי של נכס הבסיסי מרחק ניכר ממחיר התרומה), אז היא אינה נכונה לממש כל יתרונות. היא תיתן לבעליה רווח מסוים כשהיא נפקעת, אך לא תהיה רווחים כספיים בפועל.

על מנת למנוע השפעות לא רצויות בתאריך התפוגה, סוחרים יכולים לבצע פעולות כדי לממש או לנקוט באופציות לפני התאריך הסופי. בשוק המקומי, רוב האופציות נסחרות באופן אוטומטי באמצעות תהליך הפיצוץ (Exercise) או באופן דמייני (Cash Settlement) על ידי תיווך אחראי.

 

איך נקבע מחיר מימוש אופציה

מחיר מימוש האופציה, המכונה גם מחיר התרומה (Strike Price), נקבע במהלך תהליך ההסכמה בין הכותב של האופציה (Option Writer) והרוכש של האופציה (Option Holder) בעת כתיבת האופציה. מחיר התרומה הוא המחיר בו הרוכש מתחייב לקנות או למכור את נכס הבסיסי (נייר ערך) במקרה של ממש האופציה בתאריך תפוגתה.

כאשר סוחרים מסכימים על הסכם לכתוב אופציה, הם יבחרו את מחיר התרומה כסכום מסוים במטבע חוץ (לרוב דולר אמריקאי) לכל יחידת של נכס הבסיסי. מחיר התרומה נבחר מראש, והוא יהיה זהה לכל אופציה בסדרה המקבילה (אותו סוג של אופציה באותו נכס בסיס).

לדוגמה, אם מניית ABC מסחירה ב-$50 למניה, הכותב והרוכש של אופציה בכיוון של מניית ABC יסכימו על מחיר התרומה של $55 למניה. זה יהיה עדיף לרוכש כאשר מחיר התרומה נמוך יחסית למחיר הנייר הערך הבסיסי, מכיוון שכך הוא יוכל לרכוש את הנכס במחיר נמוך יותר ממחיר הנייר ערך הנוכחי בשוק.

כדי לקבוע את מחיר התרומה, הכותב והרוכש מתיידדים על מחיר התרומה בשיחה מוערכת וניתן ערך למקרה הספציפי ולפער המוערך בין מחיר התרומה לבין מחיר הנייר הערך הבסיסי. אחרי הסכמה על המחיר, הם כותבים וקונים את האופציה בהתאם לתנאים ולמסכמים שנקבעו.

 


התוכן המופיע בעמוד זה הינו למטרות מידע והוא אינו מהווה ייעוץ השקעות או המלצה פיננסית. מידע זה אינו מהווה התייחסות לצרכי האישיים שלך ולא צריך לשמש כבסיס לקבלת החלטות השקעה. השקעות באופציות ומוצגות בשוק הפיננסי כוללות סיכונים ויתרונות כלכליים, והן עשויות להתנדף על פי ערכים שונים. מומלץ להיוועץ עם יועץ פיננסי או מומחה לפני ביצוע השקעות כלשהן. אנחנו לא אחראים לכל הפסד או נזק שעלול להיגרם כתוצאה מהסתמכות על מידע מופיע באתר זה. השימוש באתר זה מהווה הסכמה לתנאי השימוש שלנו.